Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 2015 yılında Fiyab Akademi olarak başlayan eğitim projemiz 2016-2018-2019-2020-2021-2022 yıllarında Fiyab İşliği olarak devam etmiştir. Senaryo, kurgu, görüntü ve yapım yönetmenliğine ilişkin kuramların yoğun biçimde aktarılmasına paralel olarak uygulama çalışmaları yapılmıştır.
İşliğin amacı sinema alanına yeni adım atmış bireylerin gerekli bilgi ve tecrübeyi edinerek sektöre kazandırılmasını; halihazırda çalışmakta olan sektör çalışanlarının güncel bilgi ve mesleki görgülerinin artırılarak meslek hayatlarına daha başarılı ve donanımlı devam etmelerini sağlamak ve bu vesile ile Türk Sinema Sektörünün gelişmesinin, genişlemesinin ve bilgi düzeyi yüksek çalışanlarla daha nitelikli yapımlar gerçekleştirilmesinin yolunu kolaylaştırmaktır.
Katılımcılar eğitim sürecinin sonunda almaya hak kazandıkları “FİYAB İşliği Katılım Belgesi” ile almış oldukları uygulamalı eğitimi belgeleyebilecek ve sonraki meslek hayatlarında başvurdukları kurum ve şirketlerde tercih sebebi olacak bu sertifikaya sahip olmanın ayrıcalığını yaşayacaklardır.
Fiyab Sinema İşliğinin sağladığı HD teknolojisine sahip ışık, ses, kamera, kurgu ve tam donanımlı seslendirme stüdyosu katılımcıların kullanımına sunulmuş, mesleklerinde yetkin eğitmenlerin gözetimi ve yardımıyla iç ve dış mekânlarda, gece ve gündüz çekimleriyle sürdürülen kısa film uygulamaları yapılmıştır.
Çalışma kümelerinin baştan sona birlikte yürüttükleri yazım, yapım, çekim ve kurgu işlemlerinin ardından elde edilen kurmaca ve belgesel türlerindeki 56 kısa filmle birlikte uygulama süreci nihayete erdirilmiştir.
Bugüne kadar yapılan uygulamalar sonucunda, senaryo yazarlığı profesyonel düzeyde uygulayan yetmiş genç sinema yazarı sektöre kazandırılmış ve halihazırda değişik projelerde yer almaları sağlanmıştır.
Sinema ve televizyon yapımcılığının mutfağı sayılan ve gelişen teknoloji ile birlikte etki alanı genişleyerek çeşitlenen kurgu, kuram ve uygulamalarında iş başı eğitimi verilerek, bugüne kadar yetmiş kişiye ileri düzeyde meslek becerisi kazandırılmıştır. Sektörde gerek kurumlar bazında gerek free lens olarak çalışmaları sağlanmıştır.
Görüntü yönetmenliğine yönelik ışık, resim ve fotoğraf alanlarında eğitim verilen kırk kursiyerlere alan uygulamaları yaptırılarak sektöre donanımlı olarak giriş yapmalarına imkan tanınmıştır. Görüntü yönetmenliği işliğine katılanlar belgesel, kurmaca ve müzik videosu türlerinde çekimler yapmışlar ve kısa filmlerin oluşmasına katkı sağlamışlardır. Edindikleri deneyimle sektörde farklı kurum ve kuruluşlarda iş yapabilme imkanına kavuşmuşlardır.
Sinema ve televizyon sektöründe en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri olan belgesel ve kurmaca yönetmenliğine ilişkin, bugüne kadar yetmiş öğrenciye deneyimli sektör çalışanları tarafından uygulamalı eğitimler verilmiştir. Sorumlulukları altında çekilen kısa filmlerle katılımcılara yapım tasarımı ve yönetimi becerileri kazandırılmıştır. Sektör üretiminin niteliklerini yükseltecek düzeyde bilgi sahibi olan genç katılımcılar, bünyemizde bulunan firmalarda iş yapma ve sorumluluk alma düzeyine ulaşmışlardır.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla bu yıl altıncısı düzenlenen FİYAB İŞLİĞİ, 20 Aralık 2022 - 12 Mayıs 2023 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştiriliyor. Tamamı ücretsiz olan uygulamalı eğitim sonunda, süreci başarıyla tamamlayanlara Fiyab İşliği Katılım Sertifikası veriliyor.